Ethel-pris går til HunSolo

Ethel-prisen blev torsdag uddelt for anden gang under åbningen af SPOT 2018.

Prisen blev stiftet af Pia Rasmussen – en på alle måder central person i det tidlige kvindemusikmiljø, som opstod i 1970’erne. Hun var hele sit liv optaget af kvindelige musikeres forhold. Før sin alt for tidlige død i december 2016, testamenterede hun en del af sine midler til en pris, der kunne fortsætte hendes arbejde et stykke tid endnu. Prisen opkaldte hun efter den engelske komponist, forfatter og feminist Ethel Smyth, hvis kunstneriske liv var præget af en kamp for anerkendelse af kvindelige komponister.

Prisen består af en “Ethel” – en skulptur udført af billedhuggeren Malene Bjelke – og en check på 25.000 kr.

Ethel-priskommiteen giver følgende begrundelse for årets pris til Hun Solo:

”I år gives prisen til en kunstnergruppe, der næsten må have læst prisens formål, da de udtrykte deres ambition. Den er nemlig at skabe en platform og et fællesskab for kvindelige kunstnere ”at præsentere så mangfoldigt et udvalg som muligt af de mange spændende, unikke og ekstremt kompetente kvindelige kunstnere, der findes på musikscenerne, at fejre en nuanceret diversitet af musikalske udtryk og lade smukke, vilde, sensuelle, sårbare, stærke og seje kvindelige kunstnere udfolde deres fortællinger med power, integritet og høj kvalitet.”

Gruppen er Hun Solo, som allerede er godt i gang med at forløse disse visioner. Sammen har de udviklet en form, der får kvinder på plakaten på en ny måde. Projektet beviser vigtigheden af, at kvinder står sammen – også når det gælder om at ændre vilkårene i musiklivet. Hun Solo er et fællesskab, hvor musik er de enkelte kunstneres omdrejningspunkt, men hvor der også gives praktiske løsninger på det konkrete problem som meget få spillesteder og festivaler har kunnet løse selv: At få kvinder på plakaten. Hun Solo beviser, at kvinderne findes på den danske og nordiske musikscene, hvis man gør sig umage med at kigge efter dem.

Gennem idé og handling viser de, at kvinder faktisk er til at få øje på. Ved også at insistere på, at koncerterne skal være særlige oplevelser, fornyer de koncertformen og fremmer oplevelsen af at diversitet i musiklivet tilfører det ny energi. Hun Solo løfter debatten om kvinderne i musikken, så den ikke kun er tabeller og kvoter. Gennem deres praksis skaber de nye rum for kvindelige musikere. Ethel-prisen giver vi derfor i år til Hun Solo-projektet, der består af de tre kompetente kvindelige musikere og musikformidlere: Nanna Jacobi, Kirstine Stubbe-Teglbjærg og Anya Mathilde Poulsen.”

Om Ethel-prisen: Prisen uddeles til en eller flere personer, der har gjort en særlig indsats for at fremme vilkårene for kvindelige musikere, og på den måde at have været med til at fremme kønsbalancen og diversiteten i det danske musikliv. Det være som aktiv politisk rollemodel, ved at italesætte kønsbalancen i musiklivet eller ved at arbejde for ligestilling og diversitet som skribent, forsker, booker eller andre af musikkens gatekeepere. Prisen er ikke en elitepris, men en politisk pris, og derfor vægtes den påvirkning, prismodtageren har gjort for ligestillingen mellem kønnene.

Prisen blev uddelt for første gang i 2017 og gik til musikeren Kristina Holgersen for hendes store musikpolitiske og kunstneriske engagement i ligestillingen på mange forskellige planer.

Om Pia Rasmussen: Komponist, musiker og lektor i musikvidenskab Pia Rasmussen var en central figur i 70’erne og 80’ernes kvindemusikbevægelse og spillede bl.a. i bandet Søsterrock, og underviste også på de første kvindemusikstævner. Senere lavede hun materiale til elementær klaverskole, komponerede musik til dokumentarfilm, teaterstykker og kortfilm – bl.a. “Pigen i havnen” og “Korrespondenten” (begge af instruktør Katrine Borre) og børneteaterforestillingen “Skab” fra Vores Teater i Helsingør.

Priskomitéen består af:
Eva Brems, Ethel-prisens bestyrelse
Mette Bjarløv, Ethel-prisens bestyrelse
Gunnar K. Madsen, Leder, ROSA
Charlotte Rørdam, Musikvidenskab, AU
Kristina Holgersen, Prismodtager 2017, komponist, tekstforfatter og sanger

Yderligere henvendelse til:
SPOT 2018 / ROSA – Dansk Rock Samråd: Gunnar Madsen – tlf. 2099 8444