Med hjerterytme og åndedræt som taktstok

Arcade Fires Richard Reed Parry får musik opført af Århus Sinfonietta – med Björk-arrangør som dirigent

Hvordan vil det lyde, hvis de enkelte musikeres hjerterytme og åndedræt styrer slagets gang til en koncert med klassiske instrumenter? Det har komponisten og multiinstrumentalisten Richard Reed Parry fra Arcade Fire sat sig for at udfordre i værket ”Music for Heart and Breath” fra 2011.

Koncerten på SPOT er Danmarks-premiere på stykket, og her vil musikerne i Århus Sinfonietta være udstyret med stetoskoper sat for brystet. Musikernes individuelle puls vil i visse passager have direkte indflydelse på musikken. I andre passager er det musikerens åndedræt, der bestemmer tempoet. Dermed bliver hvér opførsel af værket en unik oplevelse. Ikke mindst fordi instrumenteringen også kan ændres: i Aarhus betyder det eksempelvis, at guitarer er udskiftet med henholdsvis harpe og marimba.

–  “Der er helt andre ting på færde her end i et traditionelt partitur. Dirigentens rolle er nedtonet og omdannet til en slags guide og meget i musikken afhænger direkte af musikernes puls og åndedræt. Hvis de klassiske musikerne “bare” spiller det som partiturmusik, så går det galt. De må og skal investere sig selv for at få det til at lykkes,” smiler Sinfoniettaens kunstneriske leder Allan Gravgaard Madsen om udfordringen, og beskriver stykket som ”et poetisk, meditativt værk”.

 

Det er den unge islandske dirigent, Bjarni Frímann Bjarnason, der guider det 11 m/k store Århus Sinfonietta – han har flere gange arrangeret musik og dirigeret store orkestre for med sin verdensberømte islandske landsmand Björk.

“Vi er meget spændte på, hvordan denne koncert vil folde sig ud – hvordan publikum oplever dette musikalske eksperiment?
Koncerten føjer sig ind i en efterhånden mangeårig tradition på SPOT, hvor vi præsenterer kunstneriske ideer, der bevæger sig på tværs af såvel det almindelige og de kunstneriske genretraditioner. Det er dejligt, at vi gennem samarbejdet med Sinfoniettaen har mulighed for at bevæge os og nå ud til et bredt publikum”, lyder det fra Gunnar Madsen, leder af SPOT.